Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγές στο Κύπελλo


Το «άνοιγμα» του Κυπέλλου βόλεϊ ανδρών και γυναικών σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες, για τη σεζόν 2012-13, αποφάσισε η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.
Η απόφαση της ΕΟΠΕ λήφθηκε με γνώμονα την ανανέωση, την αναβάθμιση και την προβολή του αθλήματος. Ήδη το ενδιαφέρον από τις ομάδες είναι μεγάλο καθώς έχουν δηλώσει πως θα λάβουν μέρος 210 σωματεία (88 στους άνδρες και 122 στις γυναίκες), σε σύνολο 424 που υπάρχουν πανελλαδικά.

Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα, με την ομοσπονδία να δίνει έμφαση στα γεωγραφικά κριτήρια ώστε να αποφευχθούν πολυέξοδες μετακινήσεις. Για το λόγο αυτό γηπεδούχος ορίζεται η ομάδα που ανήκει σε μικρότερη κατηγορία, ώστε πέρα από την εκμετάλλευση της έδρας, να δημιουργείται και η προσδοκία στον φίλαθλο κόσμο του εκάστοτε σωματείου για μια σημαντική αναμέτρηση.

Ο Κυπελλούχος ανδρών εκτός από το τρόπαιο θα έχει κερδίσει και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για να συμμετάσχει στο CEV Cup της περιόδου 2013-2014, ενώ αντίστοιχα η Κυπελλούχος γυναικών θα συμμετάσχει στο Challenge Cup της CEV 2013-2014.

Τα Κύπελλα Ελλάδας Ανδρών - Γυναικών θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις:

Στην Α’ φάση (θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/11/2012), που ήδη σε κάποιες Ενώσεις έχει ξεκινήσει με το σύστημα απλού αποκλεισμού, συμμετέχουν μόνο ομάδες του Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος και των Τοπικών Πρωταθλημάτων Ανδρών και Γυναικών. Την ευθύνη των αγώνων αυτών η ΕΟΠΕ την έχει εκχωρήσει στις αντίστοιχες Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές και ουσιαστικά, το Κύπελλο «επιστρέφει» στην Κεντρική Επιτροπή Πρωταθλημάτων (ΚΕΠ) με τη διεξαγωγή της Β’ και Γ’ Φάσης.

Στην Β’ Φάση (από 21/11/2012 έως 8/1/2013) επίσης ισχύει το σύστημα του απλού αποκλεισμού και θα συμμετάσχουν οι είκοσι (20) ομάδες που προκρίθηκαν από την Α’ και οι ομάδες της Α2 Εθνικής Ανδρών - Γυναικών, αντίστοιχα.

Στη Γ’ Φάση (από 15/1/2013 έως 15/5/2013) θα προκριθούν τουλάχιστον τέσσερις (4) ομάδες και σε κάθε περίπτωση τόσες ώστε μαζί με τις ομάδες της Α1 Ανδρών - Γυναικών που θα έχουν δηλώσει συμμετοχή να συμπληρώνουν τον αριθμό δέκα έξι (16) ομάδων.