Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Δήμαρχος Λαγκαδά: «Ευχαριστούμε τους φιλάθλους του Ηρακλή»



Τελέστηκε μεσημεριανές ώρες σήμερα, υπό τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιωάννη, η επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του πρώτου Έλληνα πεσόντα Αεροπόρου Ανθυπολοχαγού Εμμανουήλ Αργυρόπουλου
και του συνεπιβάτη του οπλαρχηγού Κωνσταντίνου Μάνου, στον χώρο του μνημείου στην Τ.Κ. Περιβολακίου.

  Στην σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Φίλων ΗΡΑΚΛΗ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία να αναμορφώσουν και να αναδείξουν πρώτοι το μνημείο της περιοχής μας, ενώ δεσμεύτηκε ενώπιον των παρισταμένων να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την ονοματοδοσία μιας πλατείας του Δήμου, ως πλατεία Αεροπόρου Μάνου Αργυρόπουλου και Οπλαρχηγού Κώστα Μάνου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “Σαν σήμερα πριν 100 χρόνια, σε αυτό εδώ το σημείο στις παρυφές της πόλης μας, κατεγράφη το πρώτο στην Ελλάδα αεροπορικό δυστύχημα. Μια τραγική πρωτιά στον τόπο μας, που όμως πρόσθεσε στον πάνθεον των ηρώων της Μακεδονικής γης δύο ακόμη ισχυρές προσωπικότητες της εποχής εκείνης. Τον πρώτο Έλληνα Αεροπόρο, τον θρυλικό Μάνο Αργυρόπουλο και τον συνεπιβάτη του, πρώην Βουλευτή και οπλαρχηγό στον Απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης, τον Κωνσταντίνο Μάνο. Στην μνήμη αυτού του γεγονότος και προς τιμή των δύο αδικοχαμένων παλικαριών, στήθηκε αυτό εδώ το μνημείο μπροστά στο οποίο βρεθήκαμε όλοι να καταθέσουμε τον σεβασμό μας στην ανδρεία και την αυταπάρνηση”.
  Μετά την κατάθεση στεφάνων, στην δεξίωση που ακολούθησε στην αίθουσα Δ.Σ. του Δημαρχείου, τον λόγο έλαβαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά συγχαίροντας τον κ. Δήμαρχο για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης τιμής στους ήρωες του τόπου μας και ο Υπαρχηγός ΑΤΑ κ. Τσαλίκης, ο οποίος δεσμεύτηκε για την παρουσία της πολεμικής αεροπορίας σε κάθε παρόμοια εκδήλωση στο μέλλον, ως ελάχιστη τιμή στους πρωτεργάτες του αεροπορικού πνεύματος και της αεροπορικής ιδέας. Εκπροσωπώντας τις οικογένειες των πεσόντων ηρώων, ο κ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, τρισέγγονος του Κωνσταντίνου Μάνου και ανιψιός του Εμμανουήλ Αργυρόπουλου, εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον Δήμαρχο Λαγκαδά ως το μόνο πολιτικό πρόσωπο που απέδωσε τιμές στην μνήμη των δύο ηρώων.
  Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν, ο Διοικητής της 34ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Κουλούρης Θεόδωρος, ο Διοικητής της 194 Μοίρας Πυραύλων ΜΠΕΠ Αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Μουστάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος Αερολέσχης Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Παπαζαφειρίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Δήμου, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπόρων ο οποίος απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα στον Δήμαρχο Λαγκαδά για την διοργάνωση, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαγκαδά κ.κ. Σισκούδης Αστέριος και Αϊβατζίδης Παντελής, ο Πρόεδρος της ΥΚΠΑΑΠ κ. Στυλιανός Δεργιανλής, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Λαγκαδά κ. Σιμέλα Ποτουγλίδου και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Λαγκαδά κ. Μοσχίδης Αθανάσιος.