Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Οικογένεια Μούμογλου... μια ζωή Ηρακλής


moumoglouΌσοι αγαπούν το μπάσκετ, σίγουρα γνωρίζουν για το ιστορικό ρεκόρ του Αριστείδη Μούμογλου
ο οποίος στις 13 Ιουνίου του 1972 πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες σημειώνοντας 143 (!) πόντους στον αγώνα Ηρακλής-ΒΑΟ 172-94.
Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν, είναι ότι αυτός που συνεχίζει το όνομα του Αριστείδη Μούμογλου στα παρκέ εδώ και χρόνια, ο γιος του Αντώνης, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (Γ’ Εθνική), κατέχει το ρεκόρ πόντων στη Γ’ Εθνική με τους 56 πόντους που πέτυχε πριν από οκτώ χρόνια, φορώντας τη φανέλα του Δαίδαλου Καλλικράτειας!

Ο 32χρονος Αντώνης Μούμογλου ξεκίνησε από τον Ηρακλή, με τον οποίο το 1999 κατέκτησε το εφηβικό πρωτάθλημα έχοντας συμπαίκτες τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, αλλά και τον Χάρη Μαρκόπουλο. «Περίμενα πώς και πώς να γίνει εννιά χρονών για να τον γράψω στο μπάσκετ του Ηρακλή, και να συνεχιστεί έτσι το όνομά μου. Στην αρχή είχαμε πρόβλημα, γιατί του άρεσε περισσότερο το ποδόσφαιρο, αλλά μετά ευτυχώς αγάπησε το μπάσκετ», εκμυστηρεύεται στο Cobrasports.gr ο πατέρας του Αντώνη, Αριστείδης Μούμογλου.
Από τον Ηρακλή δεν έφυγε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ωστόσο ο Αντώνης δεν το έβαλε κάτω. Επόμενοι σταθμοί της καριέρας του ήταν τα Σιάτιστα, ο Ερμής Λαγκαδά, η Ε.Α. Λάρισας, ο Σπόρτινγκ, το Πανόραμα, ο Δαίδαλος Καλλικράτειας, το Άργος Ορεστικό, η Γουμένισσα, ο Κεραυνός Ωραιοκάστρου, ο Απόλλων Καλαμαριάς, η Αναγέννηση/Φλόγα και από το καλοκαίρι ξανά ο Απόλλωνας. Και πάντα με το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες θέσεις των σκόρερ. «Παίζω 14 χρόνια σε εθνικές κατηγορίες και έτσι θέλω να συνεχίσω. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι με μία μπάλα. Σ’ αυτό φυσικά βοήθησε πολύ και ο πατέρας μου. Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει, όπως λένε», μας λέει ο Αντώνης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος φέτος, καθώς υπέστη κάταγμα στο δεξί του πόδι με αποτέλεσμα να τεθεί νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν. Όπως μας λέει, πάντως, «θα γυρίσω πάλι στα γήπεδα τη νέα περίοδο. Έχω πολύ όρεξη για μπάσκετ!».
Πρώτος προπονητής του Αντώνη, ήταν φυσικά ο πατέρας του, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ευλογία. «Παίζαμε πολύ συχνά μπάσκετ παλιότερα. Μέχρι που κατάλαβε ότι είχα αρχίσει να τον κερδίζω», ομολογεί ο Αντώνης. «Από εκεί και πέρα ήταν θέμα εγωισμού», απαντά γελώντας ο Αριστείδης Μούμογλου, ο οποίος φροντίζει να είναι πάντα δίπλα στο γιο του: «Δεν του δίνω συμβουλές τώρα πια που μεγάλωσε. Έτσι κι αλλιώς ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και άπαξ και το πιάσεις δεν το αφήνεις. Στους αγώνες επικοινωνούμε με τα μάτια. Δε χρειάζεται καν να του μιλήσω. Είναι μεγάλη η συγκίνηση να τον βλέπω στο γήπεδο να συνεχίζει το όνομά μου».
Σύγκριση φυσικά μεταξύ των δύο δεν μπορεί να γίνει. Όπως παραδέχεται και ο βετεράνος μπασκετμπολίστας του Ηρακλή: «Άλλο μπάσκετ τότε, άλλο μπάσκετ τώρα. Τότε δεν είχαμε ούτε γιατρούς στο γήπεδο. Κι όχι μόνο αυτό. Πηδούσαμε και πονούσαν τα πόδια μας». Ωστόσο, αυτό που αρέσει στον Αντώνη (ο οποίος είναι πατέρας ενός αγοριού δύο ετών) είναι όταν θυμούνται τον πατέρα του κάθε φορά που ακούν το όνομά του: «Μου αρέσει πολύ που ακόμα και σήμερα όποτε ακούν το όνομά μου, αναφέρουν τον πατέρα μου».
Βέβαια, η μεγάλη στεναχώρια του 68χρονου πια Αριστείδη Μούμογλου είναι ότι μετά από τόσα χρόνια, περισσότερα από εκατό χρόνια από την ίδρυσή της, η αγαπημένη του ομάδα, ο Ηρακλής δεν μπορεί να ανακάμψει. «Ο Ηρακλής είναι η μεγάλη μου αρρώστια. Δυστυχώς έγιναν πολλά λάθη και τώρα δεν υπάρχει καμία προοπτική. Όλα είναι θέμα παραγόντων. Όπως και να ’χει από το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης λείπουν τα λεφτά».
Αξίζει, τέλος, να επισημάνουμε ότι ο δύο ετών Αριστείδης Μούμογλου τζούνιορ μεγαλώνει σε... μπασκετικό περιβάλλον και σε μερικά χρόνια θα είναι έτοιμος να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, όπως κάνει ο... χαζομπαμπάς Αντώνης!
  • Εκτός από το μπάσκετ, ο Αντώνης Μούμογλου ασχολείται με επιτυχία εδώ και πέντε χρόνια με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συναυλιών με κορυφαία ονόματα από το χώρο της hip hop μουσικής σκηνής (Βουρλιώτης, Ταραξίας, ΝΕΒΜΑ, Professional Sinnerz).