Στη δυσκολότερη στιγμή για την ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή , το SPNews δίνει το βήμα σε τρεις επιφανείς Ηρακληδείς της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.
Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Δημαρέλος και Χρήστος Μάτης αρθρογραφούν για το πρόβλημα της ομάδας με την αδειοδότηση για το νέο πρωτάθλημα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέα μάχη για τον Ηρακλή της καρδιάς μας
του Θεόδωρου Καράογλου *
Ξανά, για άλλη μια φορά ο αγαπημένος μας Ηρακλής στο απόσπασμα. Όλη η αυστηρότητα των θεσμών της αθλητικής δικαιοσύνης εξαντλείται για ακόμα μία φορά στον ιστορικότερο σύλλογο της χώρας. Ή μήπως δεν είναι θέμα δικαιοσύνης ή αυστηρότητας;
Η επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ συνεδρίασε και απεφάνθη ότι ο ιστορικός σύλλογος μας δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να λάβει άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Βλέπετε, ο Ηρακλής δεν είχε τη τύχη
- να του χαριστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπαγόμενος σε ειδικές ρυθμίσεις,
- να βγάλει νέο ΑΦΜ και να συνεχίζει με μηδενικό έλλειμμα,
- να του πληρώνει το κράτος παλιές οφειλές προς τους παίκτες,
- να του κάνει νέο γήπεδο η πολιτεία το οποίο θα εκμεταλλεύεται εμπορικά,
- να λάβει μεγάλες κρατικές χορηγίες από την κρατική τηλεόραση ή από ΔΕΚΟ,
- να έχει παράγοντες που να προκαθορίζουν τα μελλούμενα στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Δεν γνωρίζω φυσικά όλη τη διαδικασία και τα κριτήρια της επιτροπής αδειοδότησης. Ωστόσο μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι ομάδες που αποδεδειγμένα χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ προς το κράτος, παίρνουν πιστοποιητικά συμμετοχής και δεν λαμβάνει ο Ηρακλής που έχει τις οφειλές του ρυθμισμένες και πληρώνει κανονικά τις δόσεις που έχουν διακανονισθεί.
Τα ερωτήματα μου μάλιστα γίνονται πιο έντονα, όταν ακούω να κυκλοφορούν ύποπτα σενάρια για εμπλοκή παραγόντων στην όλη διαδικασία που ψάχνουν κάποιο «εύκολο θύμα» για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα άλλων ομάδων. Τους πληροφορώ όμως ότι «λάθος πόρτα χτύπησαν και πάλι».
Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα μας έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα υπαρκτά κυρίως οικονομικής φύσης. Χρόνια οικονομικά ανοίγματα παρά την συγκινητική βοήθεια των οπαδών του, δεν μπόρεσαν να τακτοποιηθούν οριστικά και η ομάδα να βαδίσει σε ένα απόλυτα υγιές περιβάλλον. Ωστόσο οι άνθρωποι που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις τύχες του σωματείου, κάνουν μια σημαντική προσπάθεια να βάλουν μία τάξη και μια σειρά και μάλιστα σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η ομάδα παρά τα τεράστια προβλήματα, κατάφερε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους να κερδίσει την άνετη παραμονή της, εκεί που δικαιούται από την ιστορία να ανήκει και δεν θα της το στερήσει κανείς.
Πέρα από αυτά έχω την εύλογη απορία γιατί δεν δίνονται τα στοιχεία των φακέλων όλων των ομάδων στη δημοσιότητα. Να γνωρίζουμε τα κριτήρια και τα δεδομένα βάση των οποίων ελήφθη η όποια απόφαση. Θα περίμενα μάλιστα και την παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού σε αυτό το θέμα. Από τη στιγμή που έχουμε μια κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία τη «διαφάνεια» και τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, γιατί δεν δίνει εντολή να υπάρξει πλήρης δημοσιότητα και διαφάνεια στο χώρο του αθλητισμού, ώστε να μπορούμε όλοι καλοπροαίρετα να κρίνουμε. Τι φοβάται;
Στη δεδομένη στιγμή απαιτείται συσπείρωση όλων των δυνάμεων του Ηρακλή. Ο καθένας με όση δύναμη έχει θα δώσουμε τη μάχη μας για να αρθεί η αδικία και πιστεύω στο τέλος όλα θα πάνε καλά.
Η μάχη όμως δεν σταματάει εδώ. Τα προβλήματα υπάρχουν και ο φίλαθλος κόσμος του Ηρακλή θα πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα. Τη νέα χρονιά όπως όλοι ξέρουμε, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα ίδια, θα πρέπει κάθε Κυριακή να είμαστε κοντά στην ομάδα, να δυναμώνει οικονομικά και αγωνιστικά, έτσι ώστε οι «φίλοι» μας να βγάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε σκέψη μελλοντικής στοχοποίησης.
*Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι Βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης και φίλαθλος του Ηρακλή
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ηρακλής, το ευκολό(τερο) θύμα ενός αρρωστημένου συστήματος
του Γιώργου Δημαρέλου *
Ο Ηρακλής είναι για δεύτερη φορά αντιμέτωπος με την αποβολή από τη Superleague λόγω μη πλήρωσης των θεσπισμένων κριτηρίων για την αδειοδότηση των ομάδων από την UEFA. Κριτήρια τα οποία εξετάζονται όχι από την UEFA, αλλά από τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΠΟ.
Δεν θέλω να υπεισέλθω στην ουσία των κριτηρίων. Αφενός γιατί δεν έχω σαφή εικόνα για το ποια είναι αυτά τα κριτήρια (και για το αν τα ικανοποιεί ο Ηρακλής, αφού είναι απόρρητη η διαδικασία εξέτασης) και αφετέρου γιατί όλοι όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τον αθλητισμό, είτε ως οπαδοί είτε ως επαγγελματίες του χώρου, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα, τυπικά, ελάχιστες ομάδες πληρούν τα κριτήρια αυτά. Επιλεκτικά θα αναφέρω τον υποκειμενικό τρόπο αξιολόγησης της βιωσιμότητας των ομάδων και νομίζω αυτό είναι αρκετό.
Ο Ηρακλής, λοιπόν είναι το ευκολότερο θύμα αυτής της διαδικασίας που επιβάλλεται από μία ανεξάρτητη αρχή (ΕΠΟ), η οποία κάθε άλλο παρά αξιόπιστη δείχνει προς τα έξω, ειδικά αν αναλογιστούμε και τις τελευταίες αποκαλύψεις τηλεφωνικών υποκλοπών, στις οποίες εμπλέκεται άτομο που βρίσκεται στο ΔΣ της ΕΠΟ, ως αντιπρόσωπος της Superleague (!!!). Και πάλι όσοι ασχολούμαστε ενεργά, ξέρουμε ότι αυτά δεν είναι καινούρια πράγματα. Ο Ηρακλής είναι το ευκολότερο θύμα ενός άρρωστου συστήματος που εκτός από την ΕΠΟ εμπλέκει όμως και την εκάστοτε Πολιτεία.
Μια Πολιτεία που κατά το δοκούν:
Αν σε αυτό το αρρωστημένο σύστημα ο Ηρακλής είναι η μοναδική ομάδα που στραβά αρμενίζει, αυτό το ξέρουν καλύτερα όχι μόνο αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες των ομάδων στην ΕΠΟ, αλλά και αυτοί που ασχολούνται με το χώρο επειδή τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο ως προϊόν. Το ποδόσφαιρο, ως προϊόν, ενδιαφέρει και μένα ως οπαδό του Ηρακλή, και γι αυτό μπορώ να σας πω ότι ο Ηρακλής δεν είναι η μόνη ομάδα που στραβά αρμενίζει. Υπάρχουν και άλλες που είναι σε χειρότερη κατάσταση. Ο Ηρακλής δεν έχει παγωμένα χρέη, έχει διακανονισμένες οφειλές και έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του στους αγωνιστικούς χώρους και μόνο. Ας μας εξηγήσουν και άλλοι πως έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα τους με ανύπαρκτες καλύψεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Πρόταση μου είναι μία εκ νέου αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος με διακριτούς ρόλους Πολιτείας και ΕΠΟ και ίση αντιμετώπιση όλων των εμπλεκομένων. Όσο δε γίνεται αυτό, τότε το ποδόσφαιρο και ο επαγγελματικός αθλητισμός εν γένει θα είναι εργαστήριο παραγωγής βίας και όχι θεάματος. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση. Ίσως με ρύθμιση των χρεών όλων των ομάδων και συνολική χορηγία στη Superleague από τη μεριά της Πολιτείας μέσω του ΟΠΑΠ και απεμπλοκή της αστυνομίας από τη τήρηση της τάξης στους αγωνιστικούς χώρους με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση. Ίσως με κάτι άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ηρακλής είναι το ευκολότερο θύμα για κάποιους. Σίγουρα πάντως δεν είναι η ομάδα που ευθύνεται για το χάλι του επαγγελματικού αθλητισμού.
* Ο Γιώργος Δημαρέλος είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και φίλαθλος του Ηρακλή
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ηρακλής χρειάζεται αναπαλαίωση
Του Χρήστου Μάτη*
Όταν έδινα τη συνέντευξη για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου για το δήμο Θεσσαλονίκης, στις δημοτικές εκλογές του 2010, στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, έκανα ένα αστείο.
«Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να αλλάξει εποχή γιατί συμβαίνει κάτι που είχε να συμβεί από το 1985, ο Ηρακλής είναι πρώτος στη βαθμολογία στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής», είχα πει και κοιτάζοντας το πρόγραμμα των επόμενων αγωνιστικών, έλπιζα ότι θα μπορούσε η ομάδα να είναι πρώτη και στις 7 Νοεμβρίου, όταν θα γίνονταν οι εκλογές.
Προφανώς αυτό δε συνέβη και η χαρά κράτησε λίγο. Ούτε μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν διατηρήσαμε την πρώτη θέση.
Ουσιαστικά αυτό είναι το πρόβλημα του Ηρακλή τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα με την αδειοδότηση είναι απόρροια. Είναι μία ομάδα με μοναδικό στόχο τη σωτηρία που, όταν επιτυγχάνεται, ανακουφιζόμαστε. Μία ομάδα γεμάτη χρέη που δημιουργήθηκαν από διοικήσεις χωρίς μετοχική νομιμοποίηση, μία ομάδα γεμάτη με ποδοσφαιριστές εισαγωγής, αν και τουλάχιστον μία ενδεκάδα δικών της κορυφαίων νέων σε ηλικία ποδοσφαιριστών διαπρέπει σε άλλες ομάδες.
Μία ομάδα πρακτικά χωρίς ειρμό. Δεν γνωρίζω πόσο υπεύθυνοι είναι αυτοί που διοικούν για την απώλεια της αδειοδότησης. Δεν το αποκλείω. Μήπως έκαναν κάτι άλλο καλά στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς;
Το ζήτημα είναι πως θα αναστραφεί αυτή η πορεία. Με διορισμένες από το δικαστήριο διοικήσεις, που δεν έχουν μετοχική νομιμοποίηση και περιμένουν από το κ.Μυτιληναίο ή τον κ.Ρέμο να βάλουν το χέρι στη τσέπη αυτό δεν γίνεται.
Ενδεχόμενο να έλθουν κάτι άλλοι άραβες και να επενδύσουν στον Ηρακλή, όπως επένδυσαν στη Μάντσεστερ Σίτι ή την Χεταφε της Ισπανίας, δεν βλέπω.
Άρα αν θέλουμε να αλλάξει πορεία ο Ηρακλής, πρέπει να αλλάξει λογική. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να εμπλακούν στη διοίκηση άνθρωποι ικανοί, έντιμοι αλλά και με όραμα.
Αυτοί μπορούν να προκύψουν μόνο ως εκφραστές ενός σχήματος με νομιμοποίηση από τη βάση.
Ανάμεσα στα όσα πουν οι υποψήφιοι, πρέπει να είναι ο τρόπος απεξάρτησης της ΠΑΕ από τη σημερινή ιδιοκτησιακή εμπλοκή.
Μια ομάδα χωρίς αδειοδότηση για τη Super League, δεν είναι μεγάλο κακό. Μία ομάδα χωρίς όραμα, με διοικήσεις που μπορούν να συσπειρώνουν τους οπαδούς της εναντίον των πάσης φύσεως κακών είναι, γιατί είναι καταδικασμένη να διαλυθεί.
Εγώ ανήκω σε αυτούς που θέλουμε έναν Ηρακλή ισχυρό, που να μας κάνει να χαμογελάμε στις κερκίδες, χωρίς καυγάδες και επεισόδια, όπως είχαμε συνηθίσει στη δεκαετία του 80.
Το πεδίο της δόξης είναι λαμπρό. Κι εγώ είμαι έτοιμος να συνεισφέρω
*Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και φίλαθλος του Ηρακλή
Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Δημαρέλος και Χρήστος Μάτης αρθρογραφούν για το πρόβλημα της ομάδας με την αδειοδότηση για το νέο πρωτάθλημα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέα μάχη για τον Ηρακλή της καρδιάς μας
Ξανά, για άλλη μια φορά ο αγαπημένος μας Ηρακλής στο απόσπασμα. Όλη η αυστηρότητα των θεσμών της αθλητικής δικαιοσύνης εξαντλείται για ακόμα μία φορά στον ιστορικότερο σύλλογο της χώρας. Ή μήπως δεν είναι θέμα δικαιοσύνης ή αυστηρότητας;
Η επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ συνεδρίασε και απεφάνθη ότι ο ιστορικός σύλλογος μας δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να λάβει άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Βλέπετε, ο Ηρακλής δεν είχε τη τύχη
- να του χαριστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπαγόμενος σε ειδικές ρυθμίσεις,
- να βγάλει νέο ΑΦΜ και να συνεχίζει με μηδενικό έλλειμμα,
- να του πληρώνει το κράτος παλιές οφειλές προς τους παίκτες,
- να του κάνει νέο γήπεδο η πολιτεία το οποίο θα εκμεταλλεύεται εμπορικά,
- να λάβει μεγάλες κρατικές χορηγίες από την κρατική τηλεόραση ή από ΔΕΚΟ,
- να έχει παράγοντες που να προκαθορίζουν τα μελλούμενα στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Δεν γνωρίζω φυσικά όλη τη διαδικασία και τα κριτήρια της επιτροπής αδειοδότησης. Ωστόσο μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι ομάδες που αποδεδειγμένα χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ προς το κράτος, παίρνουν πιστοποιητικά συμμετοχής και δεν λαμβάνει ο Ηρακλής που έχει τις οφειλές του ρυθμισμένες και πληρώνει κανονικά τις δόσεις που έχουν διακανονισθεί.
Τα ερωτήματα μου μάλιστα γίνονται πιο έντονα, όταν ακούω να κυκλοφορούν ύποπτα σενάρια για εμπλοκή παραγόντων στην όλη διαδικασία που ψάχνουν κάποιο «εύκολο θύμα» για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα άλλων ομάδων. Τους πληροφορώ όμως ότι «λάθος πόρτα χτύπησαν και πάλι».
Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα μας έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα υπαρκτά κυρίως οικονομικής φύσης. Χρόνια οικονομικά ανοίγματα παρά την συγκινητική βοήθεια των οπαδών του, δεν μπόρεσαν να τακτοποιηθούν οριστικά και η ομάδα να βαδίσει σε ένα απόλυτα υγιές περιβάλλον. Ωστόσο οι άνθρωποι που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις τύχες του σωματείου, κάνουν μια σημαντική προσπάθεια να βάλουν μία τάξη και μια σειρά και μάλιστα σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η ομάδα παρά τα τεράστια προβλήματα, κατάφερε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους να κερδίσει την άνετη παραμονή της, εκεί που δικαιούται από την ιστορία να ανήκει και δεν θα της το στερήσει κανείς.
Πέρα από αυτά έχω την εύλογη απορία γιατί δεν δίνονται τα στοιχεία των φακέλων όλων των ομάδων στη δημοσιότητα. Να γνωρίζουμε τα κριτήρια και τα δεδομένα βάση των οποίων ελήφθη η όποια απόφαση. Θα περίμενα μάλιστα και την παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού σε αυτό το θέμα. Από τη στιγμή που έχουμε μια κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία τη «διαφάνεια» και τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, γιατί δεν δίνει εντολή να υπάρξει πλήρης δημοσιότητα και διαφάνεια στο χώρο του αθλητισμού, ώστε να μπορούμε όλοι καλοπροαίρετα να κρίνουμε. Τι φοβάται;
Στη δεδομένη στιγμή απαιτείται συσπείρωση όλων των δυνάμεων του Ηρακλή. Ο καθένας με όση δύναμη έχει θα δώσουμε τη μάχη μας για να αρθεί η αδικία και πιστεύω στο τέλος όλα θα πάνε καλά.
Η μάχη όμως δεν σταματάει εδώ. Τα προβλήματα υπάρχουν και ο φίλαθλος κόσμος του Ηρακλή θα πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα. Τη νέα χρονιά όπως όλοι ξέρουμε, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα ίδια, θα πρέπει κάθε Κυριακή να είμαστε κοντά στην ομάδα, να δυναμώνει οικονομικά και αγωνιστικά, έτσι ώστε οι «φίλοι» μας να βγάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε σκέψη μελλοντικής στοχοποίησης.
*Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι Βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης και φίλαθλος του Ηρακλή
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ηρακλής, το ευκολό(τερο) θύμα ενός αρρωστημένου συστήματος
του Γιώργου Δημαρέλου *
Ο Ηρακλής είναι για δεύτερη φορά αντιμέτωπος με την αποβολή από τη Superleague λόγω μη πλήρωσης των θεσπισμένων κριτηρίων για την αδειοδότηση των ομάδων από την UEFA. Κριτήρια τα οποία εξετάζονται όχι από την UEFA, αλλά από τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΠΟ.
Δεν θέλω να υπεισέλθω στην ουσία των κριτηρίων. Αφενός γιατί δεν έχω σαφή εικόνα για το ποια είναι αυτά τα κριτήρια (και για το αν τα ικανοποιεί ο Ηρακλής, αφού είναι απόρρητη η διαδικασία εξέτασης) και αφετέρου γιατί όλοι όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τον αθλητισμό, είτε ως οπαδοί είτε ως επαγγελματίες του χώρου, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα, τυπικά, ελάχιστες ομάδες πληρούν τα κριτήρια αυτά. Επιλεκτικά θα αναφέρω τον υποκειμενικό τρόπο αξιολόγησης της βιωσιμότητας των ομάδων και νομίζω αυτό είναι αρκετό.
Ο Ηρακλής, λοιπόν είναι το ευκολότερο θύμα αυτής της διαδικασίας που επιβάλλεται από μία ανεξάρτητη αρχή (ΕΠΟ), η οποία κάθε άλλο παρά αξιόπιστη δείχνει προς τα έξω, ειδικά αν αναλογιστούμε και τις τελευταίες αποκαλύψεις τηλεφωνικών υποκλοπών, στις οποίες εμπλέκεται άτομο που βρίσκεται στο ΔΣ της ΕΠΟ, ως αντιπρόσωπος της Superleague (!!!). Και πάλι όσοι ασχολούμαστε ενεργά, ξέρουμε ότι αυτά δεν είναι καινούρια πράγματα. Ο Ηρακλής είναι το ευκολότερο θύμα ενός άρρωστου συστήματος που εκτός από την ΕΠΟ εμπλέκει όμως και την εκάστοτε Πολιτεία.
Μια Πολιτεία που κατά το δοκούν:
- Αφήνει ομάδες να λειτουργούν ανενόχλητα με παγωμένα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ, παρέχοντας ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες
- Πληρώνει μέσω της κρατικής ΕΡΤ τηλεοπτικά δικαιώματα σε ομάδες της αρεσκείας της και σε τιμές που είναι αμφίβολο αν θα δίνανε ιδιωτικά ΜΜΜ
- Χορηγεί μέσω ελεγχόμενων Α.Ε. (ΟΤΕ, COSMOTE, EKO, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, κλπ) ποσά για διαφήμιση που είναι επίσης αμφίβολο αν τα έδιναν ιδιωτικές επιχειρήσεις
- Ελέγχει και επιβάλλει τη νομιμότητα (μέσω Αστυνομίας και Δικαιοσύνης αντίστοιχα), κρίνοντας ως επί το πλείστον με άκρως υποκειμενικά κριτήρια που γεννούν εύλογους προβληματισμούς σχετικά με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Αν σε αυτό το αρρωστημένο σύστημα ο Ηρακλής είναι η μοναδική ομάδα που στραβά αρμενίζει, αυτό το ξέρουν καλύτερα όχι μόνο αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες των ομάδων στην ΕΠΟ, αλλά και αυτοί που ασχολούνται με το χώρο επειδή τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο ως προϊόν. Το ποδόσφαιρο, ως προϊόν, ενδιαφέρει και μένα ως οπαδό του Ηρακλή, και γι αυτό μπορώ να σας πω ότι ο Ηρακλής δεν είναι η μόνη ομάδα που στραβά αρμενίζει. Υπάρχουν και άλλες που είναι σε χειρότερη κατάσταση. Ο Ηρακλής δεν έχει παγωμένα χρέη, έχει διακανονισμένες οφειλές και έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του στους αγωνιστικούς χώρους και μόνο. Ας μας εξηγήσουν και άλλοι πως έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα τους με ανύπαρκτες καλύψεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Πρόταση μου είναι μία εκ νέου αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος με διακριτούς ρόλους Πολιτείας και ΕΠΟ και ίση αντιμετώπιση όλων των εμπλεκομένων. Όσο δε γίνεται αυτό, τότε το ποδόσφαιρο και ο επαγγελματικός αθλητισμός εν γένει θα είναι εργαστήριο παραγωγής βίας και όχι θεάματος. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση. Ίσως με ρύθμιση των χρεών όλων των ομάδων και συνολική χορηγία στη Superleague από τη μεριά της Πολιτείας μέσω του ΟΠΑΠ και απεμπλοκή της αστυνομίας από τη τήρηση της τάξης στους αγωνιστικούς χώρους με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση. Ίσως με κάτι άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ηρακλής είναι το ευκολότερο θύμα για κάποιους. Σίγουρα πάντως δεν είναι η ομάδα που ευθύνεται για το χάλι του επαγγελματικού αθλητισμού.
* Ο Γιώργος Δημαρέλος είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και φίλαθλος του Ηρακλή
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ηρακλής χρειάζεται αναπαλαίωση
Του Χρήστου Μάτη*
Όταν έδινα τη συνέντευξη για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου για το δήμο Θεσσαλονίκης, στις δημοτικές εκλογές του 2010, στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, έκανα ένα αστείο.
«Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να αλλάξει εποχή γιατί συμβαίνει κάτι που είχε να συμβεί από το 1985, ο Ηρακλής είναι πρώτος στη βαθμολογία στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής», είχα πει και κοιτάζοντας το πρόγραμμα των επόμενων αγωνιστικών, έλπιζα ότι θα μπορούσε η ομάδα να είναι πρώτη και στις 7 Νοεμβρίου, όταν θα γίνονταν οι εκλογές.
Προφανώς αυτό δε συνέβη και η χαρά κράτησε λίγο. Ούτε μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν διατηρήσαμε την πρώτη θέση.
Ουσιαστικά αυτό είναι το πρόβλημα του Ηρακλή τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα με την αδειοδότηση είναι απόρροια. Είναι μία ομάδα με μοναδικό στόχο τη σωτηρία που, όταν επιτυγχάνεται, ανακουφιζόμαστε. Μία ομάδα γεμάτη χρέη που δημιουργήθηκαν από διοικήσεις χωρίς μετοχική νομιμοποίηση, μία ομάδα γεμάτη με ποδοσφαιριστές εισαγωγής, αν και τουλάχιστον μία ενδεκάδα δικών της κορυφαίων νέων σε ηλικία ποδοσφαιριστών διαπρέπει σε άλλες ομάδες.
Μία ομάδα πρακτικά χωρίς ειρμό. Δεν γνωρίζω πόσο υπεύθυνοι είναι αυτοί που διοικούν για την απώλεια της αδειοδότησης. Δεν το αποκλείω. Μήπως έκαναν κάτι άλλο καλά στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς;
Το ζήτημα είναι πως θα αναστραφεί αυτή η πορεία. Με διορισμένες από το δικαστήριο διοικήσεις, που δεν έχουν μετοχική νομιμοποίηση και περιμένουν από το κ.Μυτιληναίο ή τον κ.Ρέμο να βάλουν το χέρι στη τσέπη αυτό δεν γίνεται.
Ενδεχόμενο να έλθουν κάτι άλλοι άραβες και να επενδύσουν στον Ηρακλή, όπως επένδυσαν στη Μάντσεστερ Σίτι ή την Χεταφε της Ισπανίας, δεν βλέπω.
Άρα αν θέλουμε να αλλάξει πορεία ο Ηρακλής, πρέπει να αλλάξει λογική. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να εμπλακούν στη διοίκηση άνθρωποι ικανοί, έντιμοι αλλά και με όραμα.
Αυτοί μπορούν να προκύψουν μόνο ως εκφραστές ενός σχήματος με νομιμοποίηση από τη βάση.
Ανάμεσα στα όσα πουν οι υποψήφιοι, πρέπει να είναι ο τρόπος απεξάρτησης της ΠΑΕ από τη σημερινή ιδιοκτησιακή εμπλοκή.
Μια ομάδα χωρίς αδειοδότηση για τη Super League, δεν είναι μεγάλο κακό. Μία ομάδα χωρίς όραμα, με διοικήσεις που μπορούν να συσπειρώνουν τους οπαδούς της εναντίον των πάσης φύσεως κακών είναι, γιατί είναι καταδικασμένη να διαλυθεί.
Εγώ ανήκω σε αυτούς που θέλουμε έναν Ηρακλή ισχυρό, που να μας κάνει να χαμογελάμε στις κερκίδες, χωρίς καυγάδες και επεισόδια, όπως είχαμε συνηθίσει στη δεκαετία του 80.
Το πεδίο της δόξης είναι λαμπρό. Κι εγώ είμαι έτοιμος να συνεισφέρω
*Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και φίλαθλος του Ηρακλή