Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Στημένοι αγώνες στο Champions League


Μέγα σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια ρίχνει τη σκιά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
μάλιστα στο λαμπρότερο κομμάτι του, στο τσάμπιονς λιγκ! Η Europol εξάρθρωσε και συνέλαβε μέλη συμμορίας που έστηνε αγώνες, μεταξύ αυτών και αγώνας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που διεξήχθη στην Αγγλία!
iraklis1908

Η πλειονότητα των 380 και πλέον αγώνων που μπήκαν στο στόχαστρο της Europol και του συστήματος monitoring της UEFA αφορούσαν παιχνίδια των κορυφαίων πρωταθλημάτων, αλλά και κάποια του τσάμπιονς λιγκ και προκριματικών μουντιάλ και euro και η ευρωαστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μελών του κυκλώματος που έχει έδρα στην Ασία.
Πιστεύεται, μάλιστα, πως εμπλοκή στο σκάνδαλο έχουν περισσότερα από 400 άτομα (!!!) με κομβικούς ρόλους στο παιχνίδι (παράγοντες, διαιτητές, παίκτες κ.α.). Οπως έγινε γνωστό έχουν δοθεί για να στηθεί αγώνας μέχρι και ποσά ύψους 140 χιλιάδων ευρώ. Το κύκλωμα αφού καθόριζε την έκβαση ενός αγώνα, στη συνέχεια ποντάριζε μέχρι και 15-20 χιλιάδες ευρώ στο επιθυμητό σημείο ή, σκορ και αποκόμιζε κέρδη.
Η έρευνα αποκάλυψε ένα ποσό κατάτι μικρότερο από 10 εκάτ. ευρώ (9 εκάτ. λίρες Αγγλίας) από στοιχηματικά κέρδη και περίπου 2,5 εκάτ. ευρώ για δωροδοκία σε παίκτες και διαιτητές, με τις προσαγωγές να έχουν ήδη ξεκινήσει!
Ο Διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ δήλωσε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακριτική δουλειά που έχει γίνει ποτέ για ύποπτα παιχνίδια στην Ευρώπη. Πρόκειται για οργανωμένο εγκληματικό συνδικάτο με έδρα την Ασία και διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη. Αποκαλύψαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο που επηρέαζε αποτελέσματα, ξεσκεπάσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη».
Ολα αυτά έρχονται στο φως μόλις λίγα 24ωρα αφότου ολοκληρώθηκε το χειμερινό σεμινάριο διαιτησίας της Ρώμης, όπου η UEFA και ειδικότερα ο Γκράχαμ Πήκερ ο οποίος είναι Συντονιστής Πληροφοριών για στημένα παιχνίδια και είχε έρθει και στην Αθήνα ως επικεφαλής επιτροπής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για να καταθέσει στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για την υπόθεση των στημένων αγώνων στην Ελλάδα, εξήγγειλαν "ανένδοτο" κατά των κυκλωμάτων στημένων αγώνων και ζήτησαν από τους διαιτητές τη συνδρομή για να καθαρίσουν το χώρο του ποδοσφαίρου!